L’odissea de la ITV

març 14th, 2010 by Tempesta48
 • catalan
 • spanish

Vaig a intentar explicar, el més detalladament possible, l’odissea per poder passar la ITV. Finalment l’he passat, però encara queda pendent reclamar pel tema del vinil al vidre del davant, ja que no estic d’acord amb com apliquen la llei vigent. A més a més, encara ha semblat que em feien un favor deixant-me-la passar com ho he fet, però això ja ho explicaré més endavant.

Començaré per citar les reformes que vaig fer, tenint en compte sempre la legislació vigent:

1) Instal·lació de molles Irmscher
2) Instal·lació de filtre d’admissió BMC CDA
3) Eliminació dels intermitents laterals
4) Instal·lació de la matrícula petita davant
5) Instal·lació de components de l’OPC i Pack Opc Line 2
6) Instal·lació de separadors
7) Instal·lació de llums a l’obrir les portes
8) Il·luminació interior
9) 3a llum de fre pintada parcialment
10) Instal·lació de pestanyes
11) Instal·lació de llums de dia
12) Instal·lació de làmines solars
13) Instal·lació de deflectors d’aire
14) Posició de l’enganxina de la ITV
15) Eliminació de l’eixugaparabrises del darrere
16) Substitució dels catadiòptrics

Bé, comencem pel que he hagut de fer en cada cas i el que he descobert pel camí. Tingueu en compte que jo he passat la ITV a Catalunya, que té les competències transferides i per tant, no totes les lleis que jo pugui citar us poden aplicar.

1) Instal·lació de molles Irmscher

Primer cal instal·lar les molles. Això s’ha de fer en un taller registrat i heu de demanar el certificat d’instal·lació de taller. Una plantilla en castellà la teniu al manual de reformes d’importància (guia de referència).

A continuació, en el meu cas al ser un GTC, vaig haver de trucar a Irmscher per demanar la homologació de les seves molles per al meu model. La versió que tenen a la seva web inclou tan sols el 5 portes i la versió familiar. Fixeu-vos en els números d’homologació. Aquest document el trobareu aquí: Homologació molles Irmscher Opel Astra GTC.

Un cop tingueu aquests dos documents, heu d’anar a una ITV i demanar que us afegeixin la reforma a la fitxa tècnica del vehicle. Això us comportarà un cost (a mi m’ha costat 38,40 euros) i és el mateix afegir una reforma o varies, el preu és el mateix. Val la pena doncs, afegir-les totes a l’hora.

Si no respecteu aquest temps de marge de 7 dies, correu el risc de que us multin.

2) Instal·lació de filtre d’admissió BMC CDA

La instal·lació del filtre d’admissió me la vaig fer jo mateix, però si es considera reforma d’importància, necessitareu també un certificat d’instal·lació de taller.

No estava segur si es considerava reforma d’importància i una empresa d’homologacions em va dir que sí i a la ITV de Cornellà em van dir que no ja que no modificava els principis termodinàmics del motor ni tampoc guanyava cavalls. Si ells sapiguessin… Vaig fer cas a l’empresa d’homologacions i aprofitant la homologació dels separadors, vaig incloure també aquesta, pagant tan sols una mica més.

Amb la homologació que em van enviar i el certificat del taller, he hagut d’anar a la ITV a afegir-ho a la fitxa. Però he aprofitat per incloure-les totes alhora, així m’estalviava uns quants diners.

3) Eliminació dels intermitents laterals

En aquest cas vaig veure al mateix manual espanyol de la ITV que el nombre d’intermitents obligatoris és un número parell més gran que 2. Per tant, deixant els dos de davant i els dos de darrere, ja sumen 4 i em sobren els dos laterals.

Que jo sàpiga, no hi ha cap llei que digui que el meu cotxe hagi de portar 6 intermitents, tot i que això va ser el que em van dir a la ITV. Si fos així, la citarien al manual de la ITV entenc jo. De totes formes, li tornaré a fer una repassada a la legislació.

Per cert, quan parlo del manual de la ITV, de vegades parlo de l’espanyol i de vegades del català. Cal recordar que Catalunya té les competències transferides i el manual que corre per internet és la versió espanyola, que és lleugerament diferent a la catalana.

4) Instal·lació de la matrícula petita davant

Del manual de la ITV espanyola vaig treure això:

“En los vehículos de categoría M1 en los que por construcción, diseño del sistema de refrigeración, sustitución de paragolpes delantero, etc., el emplazamiento para la matrícula delantera no permita la colocación de la matrícula ordinaria larga, es posible la instalación de una placa de matrícula ordinaria larga (340 x 110 mm.).”

Per tant, s’enten que si la matrícula obstrueix el sistema de refrigeració del vehicle o no cap la matrícula gran, es pot posar la petita. En el cas del GTC, la matrícula surt per sota dos dits i obstrueixen parcialment l’entrada d’aire del radiador i/o intercooler. Per altra banda, jo vaig allisar el para-xocs del davant per fer més petit l’espai i així tan sols em cabia la petita. Aquest era un argument secundari però no va fer faltar esgrimir-lo. M’havien dit a la mateixa ITV que no passaria la revisió perquè el meu cotxe no està homologat per portar matrícula petita. El dimecres passat, quan hi vaig anar per primer cop, no em van dir res. Llàstima 🙂

Des d’aquí voldria NO recomenar a ningú que vagi a la tenda Brugues de recanvis de l’automòbil que hi ha al carrer Manel Girona de Castelldefels. Es van negar a fer-me la matrícula si no portava no sé quina homologació i gràcies a un taller d’El Prat de Llobregat que me la va fer. En quant recordi el nom ho edito. A més a més d’això, no tenen ni idea de la legislacio vigent i els seus arguments són generalment els mateixos rumors que es poden trobar per internet.

5) Instal·lació de components de l’OPC i Pack Opc Line 2

Aquest és el tema que més mal de cap m’ha donat. Resumint, puc dir que totes les peces del Pack OPC Line 1, Pack OPC Line 2 i les peces que porta de sèrie l’OPC, venen incloses dins la homologació de tipus del vehicle i que la mateixa Opel certifica que la seva instal·lació no modifica les dimensions del vehicle ni tampoc el seu rendiment. Això és així perquè l’Opel Astra OPC no és més que un Opel Astra GTC però amb un motor més potent, etc.

Amb aquests dos arguments, no cal considerar la seva instal·lació com una reforma d’importància tipificada en el punt 15 del manual de reformes d’importància. Cal aconseguir però aquest document d’Opel. El demaneu a qualsevol concessionari i ells ho tramitaran amb el Departament d’homologacions d’Opel España. Han d’incloure les referències de les peces instal·lades i les dades del vostre vehicle.

La frase important és aquesta, on es diu que no es modifiquen ni les dimensions del cotxe, ni les característiques mecàniques i que a més a més les peces estan incloses en la homologació de tipus del vehicle:

“Sin modificar las dimensiones originales del vehículo. Incluidos en la homologación de tipo del vehículo y sin modificar las características mecánicas de la estructura del vehículo.”

En el meu cas va ser una mica diferent ja que barrejo varies peces del Pack OPC Line 2 amb les de l’OPC, però cap problema si es posen les referències correctes.

Exemple del certificat d’Opel

6) Instal·lació de separadors

Gràcies a Sebastià de Braid (crec que aquest era el seu nom, sinó, perdó) vaig aconseguir 4 separadors de doble centratge i 23mm per al meu GTC. Un cop instal·lats, juntament amb les molles Irmscher, queden de vici, tant davant com darrere. Amb 3 persones al cotxe i carregat ja comença a tocar el neumàtic amb l’aleta però sabent-ho, no hi ha cap problema.

Davant queden arran d’aleta i darrere surten molt poquet. El canvi estètic i de maniobrabilitat és notable. Si amb les noves molles ja s’agafava, amb els separadors encara més i desapareix la sensació de barca al girar!

Per a la homologació, vaig aconseguir un certificat de taller i vaig enviar totes les dades necessàries a una empresa que em va fer la homologació, igual que amb el filtre d’admissió. Amb aquests documents vaig anar a la ITV i cap a la fitxa tècnica! 🙂

En aquest cas tan sols s’ha de tenir en compte que els neumàtics no poden sortir de l’amplada del cotxe. Suposo que sense comptar els retrovisors, però això no ho he mirat mai 🙂

7) Instal·lació de llums a l’obrir les portes

Tant la llum que il·lumina al terra com la llum que indica l’obertura de la porta estan incloses dins el manual espanyol de la ITV… però sense contingut. Per tant, és dedueix que no hi ha legislació al respecte i que la seva instal·lació és alegal.

Jo vaig passar la revisió amb dues tires als baixos de les portes que només s’encenen quan la porta està oberta. Cap problema.

8) Il·luminació interior

La il·luminació interior és opcional en els vehicles no destinats al transport de persones, pel que es pot fer el que es vulgui, fins i tot anul·lar-la completament.

Tan sols s’ha d’anar en compte en que conduint no siguin visibles ni tampoc que puguin distreure-us. Complint això, no tindreu problemes.

Jo, per exemple, porto il·luminació de leds als peus que no venien de sèrie i totes les llums de l’interior canviades per leds blaus i blancs. Per tant, és fals també el rumor que corre dient que la llum interior només pot ser blanca.

9) 3a llum de fre pintada parcialment

La 3a llum de fre de l’Opel Astra GTC inclou una gran part de plàstic i una part central només que és per on surt la llum quan es frena. El que vaig fer doncs, va ser pintar tota la part opaca de la llum, que és de color vermell però per on no surt la llum al trepitjar el fre i tan sols vaig deixar al descobert la part on surt la llum.

No vaig tenir cap problema en passar la ITV ja que entenc que al no modificar en res la llum que dóna, no hi ha problema. Una altra cosa seria si li hagués posat un vinil a sobre. En aquest cas, suposo que no hagués passat la ITV perquè estaria modificant el producte i per tant anul·lant la seva homologació.

10) Instal·lació de pestanyes

Jo tenia entès que no passaven ITV però mai havia trobat cap normativa al respecte. A mi em van dir a la ITV que si no obstruia la llum del far, que es podien posar. Les meves tenen homologació Tüv (marca Lumma) però ni tan sols me la van demanar. Ja m’esperava que em diguessin que no valdria i hauria de començar a discutir amb ells (citant el Reglament 764/2008 de la Comissió europea).

Per tant, conclusió, almenys a Catalunya sí podeu passar la ITV amb pestanyes però per seguretat, pilleu-vos unes amb homologació europea, encara que no sigui l’espanyola, i si us llegiu el Reglament 764/2008, podreu veure que la ITV no pot prohibir la comercialització d’un producte validat per un centre de validació equivalent a la ITV però d’un altre estat membre.

11) Instal·lació de llums de dia

Al principi no em volien passar la ITV perquè tot i que el producte podia estar homologat, la instal·lació deien que no ho estava. Jo li vaig argumentar que la seva instal·lació no està tipificada com a reforma d’importància i que per tant, jo mateix em podia fer la instal·lació. Li vaig ensenyar la homologació de les tires, se’n va anar per comprovar-ho suposo i després va tornar i em va dir que tot correcte 🙂 Evidentment, la instal·lació la portava de tal manera que al posar contacte s’encenen i s’apaguen automàticament al posar posició. Si no ho feu així, segur que no us passaran la ITV.

12) Instal·lació de làmines solars

Quan em vaig comprar el cotxe a CAT Motors (no li recomano ni al meu pitjor enemic), ja vaig demanar que me l’entreguessin amb làmines solars als vidres. Llavors, me’l van donar amb les dues finestres del darrere i el vidre del darrere amb làmines. Evidentment, res davant ni als costats.

Doncs bé, em vaig estar documentant i la definició que fa el Ministeri espanyol d’Indústria sobre el camp de visió és parcial i no es correspon amb la definició que dóna la Comissió europea.

El que diu el Ministeri espanyol és (secció primera apartat 2.12a del manual de la ITV):

“Los elementos transparentes del habitáculo que afecten al campo de visión del conductor no deben deformar de modo apreciable los objetos vistos a su través, ni producir confusión entre los colores utilizados en la señalización vial.

– Se entiende por campo de visión mínimo del conductor, la zona delimitada sobre el parabrisas delantero por una franja de aproximadamente 60cm. de longitud y enmarcada en su altura por el barrido del limpia parabrisas y en su parte inferior por la tangente horizontal al borde superior del volante de dirección.”

En cap lloc es fa una definició explícita del que es considera “camp de visió directa”. Tan sols hi ha la definició de “camp de visió mínim del conductor” i tot i això, aquest no es correspon tampoc amb la normativa europea.

I el que diu la normativa europea és (punt 5.1.3 de la directiva 77/649/CEE):

“A excepción de las obstrucciones producidas por los montantes “A”, los montantes de separación de los deflectores fijos o móviles, las antenas de radio exteriores, los retrovisores y los limpiaparabrisas, no deberá existir ninguna obstrucción del campo de visión directo del conductor en un ángulo de 180º hacia delante, por debajo de un plano horizontal que pase por V1 y por encima de tres planos que pasen por V2 de los cuales uno sea perpendicular al plano X-Z, e inclinado 4º hacia delante por debajo de la horizontal y los otros dos sean perpendiculares al plano Y-Z e inclinado 4º por debajo de la horizontal […]”

Figura 4 de l’annex IV:

Directiva 77/649/CEE

Per tant, amparant-me en això i en un vinil d’Irmscher homologat per la Tüv, vaig decidir instal·lar una làmina solar de SolarCheck al vidre del davant que complís amb la directiva europea. Com que no em podien posar un segell d’homologació espanyola, m’han de fer un document on s’afirma que el vinil que porto jo al davant ha passat les mateixes proves que els vinils del darrere.

A l’OM 06/6/2001 en el seu article primer “Àmbit d’aplicació” diu textualment:

“[…] las especificaciones contenidas en la presente disposición se aplicaran a las láminas adhesivas no homologadas conjuntamente con el vidrio soporte y destinadas a ser adheridas en los vidrios de seguridad homologados ya instalados en las ventanas laterales traseras o en la luneta trasera de los vehículos de motor […]”

El que no s’enten doncs, és que en el seu article sisè punt primer digui:

“Las láminas de material plástico adhesivas por el interior del vidrio no podrán montarse sobre el parabrisas delantero,ni sobre las ventanas laterales anteriores del vehículo si están incluidas en el arco de 180º de visión directa hacia adelante del conductor […]”

Aquesta llei no aplica als vidres del davant i per tant, no poden prohibir-hi la instal·lació de làmines als vidres davanters ja que no entren dins del seu camp d’acció.

A la ITV em van dir que si els eixugaparabrises no tocaven el vinil, que m’ho passaven. Però d’on s’han tret aquesta norma? D’enlloc! De la xistera! Doncs bé, vaig marxar cap a casa havent passat tot menys el vinil.

El divendres vaig decidir posar-hi solució per la via directa i vaig retallar els limpies, de tal manera que a l’accionar-los, no arribessin on hi ha el vinil. I això que els que porto no són els originals, sinó uns més curts. Que jo sàpiga, enlloc es diu la mida que han de tenir els eixugaparabrises i per tant, hagués fins i tot pogut canviar-los per uns més curts. En principi no m’ho volien acceptar i li vaig insistir que això és el que m’havia dit el dimecres. Com ho aconseguís, és cosa meva 😉 Doncs que no i que no. Li vaig dir que anava a dins a demanar un full de reclamacions i per art de màgia, com si hagués dit les paraules màgiques, em va passar la ITV 🙂

De totes formes, no em dono per satisfet perquè considero que aquesta no és la forma legal de passar la ITV i com que crec que tinc raó i soc com soc, aniré fins al final fins que se’m dongui la raó. Sembla doncs, que la normativa espanyola està redactada de tal forma que segons com s’interpreti, por donar peu a la il·legalització de qualsevol enganxina al parabrises del davant… però què passa doncs amb l’enganxina de la ITV? També és il·legal? Això és absurd. Seguiré informant…

En aquest tema, vull donar les gràcies a SolarCheck perquè m’han ajudat i assessorat en com enfocar-ho.

Com a nota curiosa, a Catalunya és legal instal·lar algunes làmines exteriors però a Espanya no. No recordo què diu la normativa europea en quant als vinils exteriors, ja que tampoc m’interessava gaire.

13) Instal·lació de deflectors d’aire

Els deflectors d’aire que acostumem a veure són sempre transparents. Sempre es diu que si són opacs no passen ITV i per això, jo em vaig instal·lar uns que són fumats. Així, des de fora es veuen negres però des de dins es veu perfectament l’exterior. Inclús tenen una obertura per on veure el retrovisor. Imprescindible pels que portem làmines solars als vidres del darrere, ja que és imprescindible portar dos retrovisors exteriors.

Sobre això no em van dir res i l’únic que he trobat referent als derivabrises/deflectors d’aire és la definició del punt 5.1.3 de la directiva 77/649/CEE que he citat anteriorment.

14) Posició de l’enganxina de la ITV

Tenia coneixement del reglament espanyol, on es diu que l’enganxina ha d’anar a l’extrem superior dret del vidre, en el cas de portar-lo (tots avui en dia). Doncs bé, el divendres em van preguntar a la ITV que on la volia. Li vaig dir que abaix però que pensava que era il·legal. Doncs va i em diu que a Catalunya sí es permet abaix. Evidentment, és allà on me l’han posat, però ara estic intentant trobar a quina llei es diu això.

També cap la possibilitat de posar-la darrere del vinil, amb la qual cosa es veuria molt menys des de fora. Però per a això, necessito trobar aquesta llei catalana per veure què diu exactament.

15) Eliminació de l’eixugaparabrises del darrere

Com que enlloc diu que sigui obligatori, senzillament el vaig eliminar físicament desmontant el braç exterior i el motor interior i després ho vaig anul·lar electrònicament amb l’opcom. Així, encara que li dongui a la palanca, no tira aigua al vidre del darrere.

16) Substitució dels catadiòptrics

Com que els catadiòptrics que porta el para-xocs del Pack OPC Line 2 no m’agraden gens, vaig decidir canviar-los per uns altres homologats. Els de sèrie són rodons i queden horribles amb la línia del GTC. Els vaig fer amagar i despreÅ› vaig enganxar per sobre un parell de catadiòptrics els més petits que vaig trobar. No m’agrada com queda, però millor això que els de sèrie i com que porto doble sortida, en comptes de la sortida central, no em serveix el para-xocs sencer del darrere de l’OPC.

Bé, això és tot per ara, però seguiré informant referent al vinil al vidre del davant. I si teniu qualsevol comentari, deixeu-lo aquí: http://tempesta.catalanopalestina.org/forum/

Salut!


7 Responses to this post

 1. Joan

  Ànims, que això teu no te preu !!

  Salut company.

 2. lobezno

  Bueno,menuda historieta,vaya odisea,pero ibas bien preparao y eso es bueno,me parece a mi,que cuando vaya a pasar le corodba la ITV te voy a decir que me acompañes,ya que me hacen quitar los relojitos del salpicadero,por que dicen que quita vision,y es totalmente mentira,estan justo a la altura del volante,dime que siiiii!! jaja

  saludos!!

 3. Moy

  Va ser impresionan com acorralavas al ingenier de la ITV citant les seves porpies lleis!!!!ya saps cualsevol cosa avisa y tacompanyu!!

  salut compi!

 4. Gràcies pels vostres comentaris!

  Moy, ara ja he passat la ITV però encara tinc pendent la reclamació pel vinil, perquè això no quedarà així. Intentaré que em donguin la raó 🙂

  lobezno, si los relojes no sobrepasan en altura el volante, según la definición de campo mínimo de visión del conductor que hay en el manual español de la ITV deberías pasarla. Si te riges por la normativa europea, si estan muy a la esquina seguramente queden fuera del campo de visión definido por la comisión europea.

  Si voleu que us acompanyi a passar la IV, jo encantat, que m’ho passo molt bé jejeje

  Salut!

 5. Que gran Tempesta!!! jeje, ja m’ho van explicar, xk jo no hi podia anar.. però, t’aseguro que si hagués pogut, no m’ho hagués perdut 😀 jeje
  Salut!!

 6. Edu_750

  Bones company!

  Ja havia sentit la història relatada per tú mateix però tenia ganes de llegir-la per veure tots els detalls jejeje.

  La veritat és que està molt bé, així dóna gust passar la ITV. L’any que ve em tocarà a mi, em sembla que hauré de recuperar aquest blog per repetir uns quants dels passos que has hagut de fer 🙂

  Salut!

 7. Bones Edu_750!

  Jo si vols t’acompanyo. Encara li acabaré agafant el gustet a això de les ITV jajaja

  Salut company!

Leave a Response